Как да се отървем от гъбички?
Как да се отървем от гъбички?
Една от най-честите и неприятни инфекции, които засягат много хора, са гъбичките по ноктите. И на ръцете, и на краката. В ранен стадий, тези образувания могат успешно и бързо да се излекуват. Но колкото повече напредва времето, и вие не сте взели мерки, толкова повече по-труден за решение става проблема. И все пак съществуват методи, които ще ви помогнат да забравите за тези досадници, които буквално, могат да ви изядат нокътя.

Първите симптоми на гъбичките е промяната на цветя, формата и самата структура на засегнатият нокът. Понякога тези промени може да останат незабелязани, дори и да отидете на опитен дерматолог, без изследвания той няма да може да постави окончателна диагноза. На по-късен етап въпросните симптоми стават още по-очевадни. Тогава цветът драстично се променя, нокътната плочка се одебелява и вече няма съмнение, че става въпрос за гъбички. Цветът на пострадалия нокът мже да е кафяв, сив, жълто-зеленикав или дори черен. Колкото повече се удебелява нокътят, толкова повече време изисква лечението. А ако омаловажите прекалено заболяванието, то полека, лека гъбичките ще унищожат нокътя.
Кои са причините за появята на гъбички:
Това може да са много заболявания и състояния, като най-често става въпрос за отслабен имунитет. Но освен това:
- Захарен диабет, затлъстяване, СПИН;
- Перорални контрацептиви и антибиотици;
- Наранявания по нокътя, драскотини и пукнатини по кожата в близост до ноктите, честото мокрене на краката или ръцете.  

Можем ли да се отървем от гъбичките?

Добрата новина е, че спасение има. Макар и на късен етап, има доста неща, които може да се направят, за да се сбогувате с тази неприятност. Като за начало мазане с йод. Традиционната медицина препоръчва да се ползва йодна тинктура, 5%, като лечението се прави ежедневно и се маже по два пъти на ден пострадалия нокът. Лечението трае около 12 дни. Няколко дни след като е започнало лечението, има вероятност да усетите леко парене. Ако то се засили, това значи, че лечението постига резултат и гъбичките си отиват. 

Друг метод е домашната “мас”. За целта ще ви трябват едно яйце, супена лъжица слънчоглед, както и една чаена лъжичка оцет. Всички продукти се смесват и получената смес се налага на засегнатите участъци. След това се увива в найлонова торбичка и се закрепва с бинт. Оставяте да престои цяла нощ, а остатъка може да съхранявате в хладилник. Курсът на лечение трае 4-5 дни.

Най-четено

Станете Facebook фен