Укрепване на косата в домашни условия
Укрепване на косата в домашни условия
Красива, добре поддържана, лъскава и гъста коса – това е естествената декорация на хората и обект на възхищение ( понякога и на завист) на околните. От природата, този разкошен подарък, уви, се дава много рядко, обаче, можете да постигнете невероятни резултати и в домашни условия, ако знаете някои от тайните на този мулти-стъпков процес, наричащ се - укрепване на косата.
Косопад и чупливост, пърхот, мрачен и болезнен вид на косата – това са проблеми, пред които от време на време, трябва да се изправят повечето хора. Но трябва да кажем, че няма никакви сложности да се справяме с тези проблеми. Преди да преминем към толкова отговорна процедура, като укрепване на косата в домашни условия, експертите препоръчват да посетите лекар трихолог, ендокринолог и дерматолог. Ако проблемите с косата са причинени от някое заболяване, тогава на първо място следва да се отстрани основната причина, тъй като всичко останало - е резултат от функционални нарушения в системата на тялото.

И така, как се извършва например, укрепване на косата при косопад? Ще разгледаме най-популярните методи и техники.

Косопада често започва заради отслабването на космените фоликули. За стимулиране на растежа на косата и в същото време - да се укрепват самите фоликули, се използват стимулиращи средства. Към тези средства се отнасят: маски с горчица, с лук, с екстракт от червен пипер, със сол, с пилешки яйца (обикновено жълтък), с кисело мляко и т.н.
Домашни укрепващи средства за стимулиране на растежа на косата при косопад:

  1.  В отделен съд смесете 2 супени лъжици суха горчица, рициново масло, зехтин или слънчогледово масло, един жълтък. Получената смес внимателно се разпределя върху корените на косата. Оставя се между 10 и 40 минути и се промива обилно с топла вода и шампоан. 
  2. Спира косопада и подобрява растежа на косата маска с масло от репей. Тя може да се прилага и самостоятелно - на крайщата, ако те се разделят или се чупят, или на корените, като се втрива затоплено масло с масажни движения. Друга много ефективна маска става като се подготви смес от масло от репей, сок от лук, мед, ракия и един яйчен жълтък. Компонентите се разчитат така, че в крайна сметка да се получи не много течна смес. Тя се втрива в кожата на главата, а след това се покрива с фолио и допълнитено се увива с кърпа. Сместа се измива след 30-40 минути.Благодарние на тази маска се укрепват корените на косата.Тя спира да пада, става по-гъста и по-силна. Добър ефект дава и маската с рициново масло, но имайте предвид, че тя се отмива по-трудно от репейновото.
  3. Много от популярните народни рецепти за укрепване на косата ,включват такъв компонент като бира. С тази хмелна напитка обикновено се изплаква косата, благодарение на което, към косата почти веднага се връща невероятен блясък и страхотна гладкост. При изплакване на чистата глава с бира, не трябва да се страхувате, че миризмата на хмел дълго ще преследва косата - тя изчезва много бързо, без да остави и следа.   
  4. Друг незаменим компонент на укрепващи средства, приготвяни в домашни условия - това са билките. Първоначално, укрепването на косата включва използването на тези уникални помощници, за лечебната сила, които са станали известни още в древността. За да се отървете от пърхот и косопад, народните лечители препоръчват да използвате бульон с лайка и коприва. Същия (предварително филтриран) може да се втрива в корените преди лягане.
  5. Отличен резултат дава укрепване на косата с безцветна къна, която още се нарича "естествен балсам". За приготвяне на лечебната паста е необходимо да се смесват 100 грама къна в около 300 мл вода. За по-лесно разпределяне на пастата по цялата дължина на косата - към сместа се добавя и малко количество зехтин или репейново масло. Получената паста се втрива в кожата на главата, изолира се с найлонова шапка и кърпа. След 30-60 минути косата се измива с шампоан и се суши, както обикновено.


Най-четено

Станете Facebook фен