9 стъпки към отслабване!
9 стъпки към отслабване!
Принципът "Често, но по малко"

Това е първото и златно правило, което ще ви помогне не само да свалите ненужни сантиметри от талията си, но и по-важното - да поддържате добра форма, която вече сте постигнали.

Много хора правят точно обратното - пропускат яденето през деня и се хранят един път дневно - обикновено на вечеря, като поглъщат количеството, като за целия ден. Диетолозите препоръчват да спазвате, поне приблизително, едни и същи часове на хранене. Най-добрата схема е следната:

8 ч. - сутрешна закуска;
10 ч. - предиобедна подкрепителна закуска;
12 ч. - обяд;
16 ч. - следобедна подкрепителна закуска;
19 ч. - вечеря

Ограничете алкохола

Може да не ви се вярва, но алкохолните напитки са ключов фактор за качването на килограми.

Концентратите не само водят до множество други проблеми със здравето, но и сами по себе си те ви носят и голямо количество "празни" калории. Да не говорим излишните калории в мезето, което обикновено върви с чашата алкохол... Ако не успеете да го премахнете напълно, позволявайте си най-много чаша вино на вечеря.

Намалете солта

Натриевият йон има свойството да задържа вода. При диетичните режими, които имат за задача намаляване на телесното тегло, се цели активизирането на процеса на отделяне на вода, за да може с нея да се изхвърлят разградените продукти на мазнините, а готварската сол само ще попречи на това.

Не яжте само салати

Те определено спадат към нискокалорийните храни, но... точно час след като сте похапнали настъргани моркови с лемон или домати и краставици, ще сте още по-гладни отпреди. Вероятността по време на този пристъп да опустошите цялото съдържание на хладилника е огромна.

По-добре добавете към иначе здравословната салата малко количество протеини - пилешко филе на плоча или варени яйца - това е идеалният вариант.

Намалете приема на "прости захари"...

Диетите като цяло изключват приема на познатата ни бяла кристална захар, тъй като тя не носи нищо друго освен излишни калории. Тук спадат съдържащите захар газирани напитки и сладкарските изделия. Допуска се само консумацията на ограничено количество мед и плодова захар.

...но не зачерквайте напълно въглехидратите

Въпреки популярността на "протеиновите" диети не вярвайте, че организмът няма нужда от въглехидрати. Те имат своето значение за организма, стига да не прекалявате с тях. Въглехидратите засищат и се усвояват сравнително бързо. Едни варени картофи или ориз със зеленчуци на фурна няма да ви се "лепнат" на бедрата веднага. Те ще помогнат за нормалната работа на храносмилателната система. Освен това пълното лишаване от въглехидратната храна може да доведе до отпадналост, чувство на умора и виене на свят, а това ще помрачи радостта ви от подобрената визия.

Науката говори

След няколкогодишни експерименти с маймуни немски лекари установили, че ако не се консумира захар, животът се удължава средно с 15 години. когато се яде много захар, организмът произвежда голям брой свободни радикали, които му вредят.

Пак според научни изследвания при консумацията на захар глюкозата се всмуква бързо в кръвта, което прави непостоянни нивата на инсулина, а това от своя страна изтощава панкреаса, както и надбъбречните жлези, хипофизата и половите жлези. Резултатът от това е, че тялото не може да се справя успешно със стреса и с токсините от околната среда.

Движете се!

Даже и да нямате време да отидете до фитнеса, необходимо е след всяко ядене да изразходвате енергия. Физическата активност, освен че помага за израсходването на калории, цели да предотврати понижаването на енергията, което съпътства отслабването и по този начин подпомага работата на органите. а най-важното е, че съдейства за задържане на постигнатия вече резултат.

Пийте много вода

Това означава поне 6-8 чаши на ден. Загубата на теглото зависи от проистването на организма от разпадните продукти и по време на този процес трябва да сте винаги хидратирани. Нищо не пречи толкова на свалянето на килограми, колкото недостатъчното количество вода. В жегите е добре да поемате толкова течности, колкото и губите.

Ако пиете малко вода докато сте на диета, нищо чудно да объркате чувството на жажда с чувствота на глад. Затова освен че подпомага процеса на отслабване, водата ще запълни стомаха ви, така че да не изпитваете отново "вълче" усещане за празен стомах

Най-четено

Станете Facebook фен