Причини за отслабване
Причини за отслабване
Топенето на излишни килца не е само козметична мярка за елегантна фигура, то носи ползи и за здравето ни.

Всички знаем, че е полезно да отслабнем, когато сме понапълнели, но статистиката показва точно колко е важно – от 3 до 5 кг по-малко имат голям ефект за постигане на добра форма. А в някои случаи загубата на 10% от общото тегло може да спаси живота ни. Ето и най-основателните причини да го направим.

Подобрява дишането. Хората, които успеят да се отърват от излишните килограми, дишат по-лесно и не се задъхват при всяко движение. При тях рискът от развитие на астма намалява, както и случаите на възпаление на белите дробове.

Укрепва съня. Пълничките хора заспиват по-трудно, въртят се и се будят по-често от по-слабите. Затова и не са отпочинали добре на сутринта, което води до прикачване на кръвната захар и кръвното налягане, главоболие, намаляване на способността за запаметяване, по-голям риск от сърдечносъдови болести. Наднорменото тегло е една от основните причини за опасното състояние сънна апнея (внезапно спиране на дишането на миг при хъркане, което може да има фатален край).

Нормализира кръвното. При отслабване високото кръвното налягане пада значително, защото топенето на мазнини улеснява функцията на кръвните клетки и спира натрупването на шлаки по кръвоносните съдове – опасността от атеросклероза, инсулт и инфаркт също намалява.

Намалява лошия холестерол. Отслабването с 5-10 кг може да преобърне „резултата“ и нивата на холестерола в организма да влязат в норма, което гарантира значително по-нисък риск от заболяване на сърцето или от инфаркт.

Облекчава болките. Тежестта, която носи тялото ни като свръхкилограми, поражда болки в кръста, гръбнака, мускулите на гърба, краката… Природата е сметнала колко може да издържи организмът ни, без да се уврежда – болките в гърба са признак, че сме го претоварили и трябва да свалим някой килограм.

Прогонва депресията. Потиснато настроение и наднорменото тегло са свързани, сигурни са психолози и психиатри. Депресията може да се изразява в постоянно тъпчене с храна, то води до надебеляване, лекарят предписва антидепресанти, от които също се пълнее и така влизаме в дяволския кръг. Не бива да попадаме и в другата крайност обаче – оскъдно диетично хранене, при които има недостиг на важни елементи като фолиева киселина, която също води до депресивни състояния. Най-добре е да отслабнете с балансирана диета и повече физически упражнения – доказано е, че движението подобрява настроението, като повишава нивата на хормоните на щастието в организма.

Подобрява контрола на пикочния мехур. Излишното тегло натиска коремната кухина и може да влоши умението да се задържа урината. Ако ви се случва да отделяте неволно няколко капки при определени движения, то намаляването на теглото с 2-3 кг може да реши проблема.

Сваля кръвната захар. Загубата на натрупаната висцерална мазнина (около вътрешните органи) подобрява обмяната на веществата и съответно метаболизма на глюкозата в организма. За диабетиците е още по-полезно да отслабнат, тъй като намалява опасността от усложнения, които са много сериозни.

Пази коленете. При всяка стъпка, която правите, коленете ви се натоварват три пъти, колкото е теглото ви, при тичане - пет пъти, а при скачане – седем. Дори малко да напълнеете, увеличеният натиск върху тях увеличава и риска от развитие на артрит, както и проблеми с ходенето в по-напреднала възрст, които изискват оперативна намеса (смяна на коленни стави).

Улеснява забременяването. Репродуктивната способност се възпрепяства от наднорменото тегло и при двата пола – мазнините променят нивото на половите хормони, при жените се нарушава месечният цикъл поради проблеми с овулацията, увеличава се рискът от нежелани аборти и се понижава успеваемостта при асистираното оплождане (инсеминация, ин витро и др.) Дори отслабването само с няколко килограма може да увеличи шанса за забременяване с 28%, защото е доказано, че регулира месечния цикъл при 80% от пациентките. Изследвания показват, че мъжете със затлъстяване имат по-малко и по мързеливи сперматозоиди от тези мъже с нормално тегло.

Намалява опасността от усложнения през бремеността. През този период естествено не се препоръчва отслабване, така че се погрижете предварително да свалите излишните килца. Свърхтеглото е рисково за прееклампсия (сериозно състояние, което засяга и бременната, и плода – повишено кръвно налягане, отоци, белтък в урината). Освен това бебетата на пълните жени са предразположени към напълняване още в детска възраст.

Удължава живота. Ако досега не сте се убедили в ползата от свалянето на излишните килограми, този довод трябва да ви накара да вземете мерки. Рискът да умрете по-млади е по-малък (независимо поради каква причина) ако сте с нормално тегло.

Най-четено

Станете Facebook фен